Επιτόπια παρακολούθηση εργασίας (job shadowing) στο σχολείο Rimaskόli της Ισλανδίας

Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ισλανδίας, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά στο σχολείο Rimaskόli, το διάστημα 3 έως 9 Μαρτίου 2019 στο πλαίσιο του Erasmus KA1.

Το σχολείο Rimaskόli έχει μαθητές από 6 έως 16 ετών και αντιστοιχεί στην πρώτη βαθμίδα εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές 17 έως 19 ετών πηγαίνουν σε σχολεία της δεύτερης βαθμίδας. Στο  Rimaskόli τα μαθήματα αρχίζουν στις 8:30 π.μ για τους μαθητές των μικρών τάξεων, ενώ οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων αρχίζουν στις 8:10 π.μ. Το σχολικό ωράριο λήγει στις 2:20 μ.μ, εκτός αν οι μικροί μαθητές παρακολουθούν ολοήμερο και οι μεγαλύτεροι μαθητές έχουν μαθήματα  επιλογής, οπότε τελειώνουν στις 4:00 μ.μ. Στο σχολείο φοιτούν και μαθητές με ειδικές ανάγκες, καθώς στην Ισλανδία δεν υπάρχουν σχολεία ειδικής αγωγής. Υπάρχουν, όμως κατάλληλα εκπαιδευμένοι διδάσκοντες, καθώς και ο απαραίτητος τεχνολογικός εξοπλισμός, ώστε να καλύπτονται οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών. Επίσης, το σχολείο και οι αίθουσές του είναι εύκολα προσβάσιμες στους μαθητές με κινητικά προβλήματα.

Κατά την είσοδό τους στο σχολείο οι μαθητές αφήνουν τα παπούτσια τους και τα προσωπικά τους είδη σε ντουλαπάκι και το ίδιο κάνουν και οι καθηγητές. Κάθε καθηγητής έχει τη δική του αίθουσα, η οποία είναι πλήρως εξοπλισμένη με βιντεοπροβολέα, υπολογιστή, χάρτες, ενώ υπάρχει και σύστημα ενδοεπικοινωνίας, έτσι ώστε αν κάποιος μαθητής ενοχλεί, μπορεί ο διδάσκων να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο συνάδελφο, προκειμένου να τον απασχολήσει στην αίθουσά του. Τα γραφεία των εκπαιδευτικών είναι μεγάλα, άνετα και διαθέτουν τους υπολογιστές αλλά και κάθε μηχάνημα που είναι απαραίτητο στην εργασία τους, πχ εκτυπωτές, φωτοτυπικά κα. Οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων που υστερούν σε κάποια μαθήματα μπορούν να τα επαναλάβουν την επόμενη χρονιά, για να καλύψουν τα κενά τους, καθώς σύμφωνα με το ισλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, οι μαθητές δε μένουν στην ίδια τάξη. Οι μαθητές των μικρότερων τάξεων κάθονται ανάλογα με το μάθημα είτε σε “πι” είτε τρεις ή τέσσερις μαζί σε ένα θρανίο κατά ομάδες. Για τους μικρούς μαθητές υπάρχει επίσης ειδική αίθουσα δραστηριοτήτων, όπου οι μαθητές κάνουν τις ασκήσεις της γυμναστικής ακούγοντας μουσική και παρακολουθώντας τες σε μεγάλη οθόνη. Δε δίνονται πολλές εργασίες για το σπίτι, καθώς γίνεται προσπάθεια μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας να έχει ολοκληρωθεί στο σχολείο. Οι μαθητές αξιολογούνται περιγραφικά, ενώ υπάρχει κι ενδεικτική βαθμολογία Α Β C κλπ. Αυτή που έχει βαρύνουσα σημασία, όμως, είναι η περιγραφική σχετικά με το αν έχουν κατακτηθεί εκ μέρους του μαθητή οι στόχοι του μαθήματος και σε ποια σημεία παρουσιάζει αδυναμίες που πρέπει αυτές να καλυφθούν. Στις μικρές τάξεις οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές ανάγκες διαθέτουν i pad, με τα οποία μέσω εφαρμογών κάνουν ασκήσεις κατάλληλα διαμορφωμένες για αυτούς. Το σχολείο διαθέτει σύγχρονη βιβλιοθήκη ενημερωμένη με ποικίλα βιβλία, αλλά και παιχνίδια, όπως και υπολογιστές με ειδικό πρόγραμμα και για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Το Rimaskόli διαθέτει μεγάλο γυμναστήριο με γήπεδο μπασκετ και χόκεϊ, καθώς και αίθουσα, στην οποία οι μαθητές στον ελεύθερο χρόνο τους, μπορούν να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια, ποδοσφαιράκι, μπιλιάρδο. Γήπεδα υπάρχουν και στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου τα παιδιά μπορούν να αθληθούν. Δύο φορές την εβδομάδα οι μικροί  μαθητές κάνουν κολύμβηση σε θερμαινόμενες πισίνες στο κολυμβητήριο της περιοχής. Εκεί υπάρχει δυνατότητα με ειδικό καθισματάκι να μπουν στην πισίνα και παιδιά με κινητικά προβλήματα. Σημαντικό είναι ότι σε

περίπτωση τραυματισμού υπάρχει στο σχολείο νοσηλεύτρια να τα φροντίσει. Οι μαθητές μπορούν να φάνε, αν επιθυμούν στο σχολείο, πληρώνοντας οι γονείς περίπου 60€ το μήνα, ή να φέρουν το φαγητό τους από το σπίτι. Σε περίπτωση που ένα παιδί αδυνατεί οικονομικά να πληρώσει ή να φέρει φαγητό από το σπίτι, το σχολείο σιωπηρά επιτρέπει τη δωρεάν σίτισή του. Κάθε μαθητής διαθέτει φάκελο με όλα τα στοιχεία του, τον οποίο μπορεί να επισκεφτεί ηλεκτρονικά ο μαθητής και οι γονείς του μέσω μέιλ, να ενημερωθούν για την πρόοδό του, τις αδυναμίες του, τις εργασίες που έχει, τις απουσίες και ό,τι σχετίζεται με αυτόν. Σε ψηλά σημεία του σχολείου υπάρχουν οθόνες τηλεόρασης που πληροφορεί τα παιδιά σχετικά με το πρόγραμμά τους.

Στη δεύτερη βαθμίδα δε γίνεται διαχωρισμός ΕΠΑΛ και ΓΕΛ, αλλά είναι ενιαίο το σχολείο. Είναι πλήρως εξοπλισμένο  με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας για κάθε ειδικότητα, ενώ πολλά μαθήματα γίνονται με τη μορφή πρωτότυπων εργασιών, οι οποίες παρουσιάζονται στο διάστημα που θα τους ζητηθεί.

Το συμπέρασμα που εύκολα συνάγει κάποιος από την επαφή του με τα σχολεία της Ισλανδίας είναι ότι υπάρχει μεγάλη φροντίδα για την παιδεία και σεβασμός για τον άνθρωπο και την εξέλιξή του.

Φωτογραφίες

Σχολείο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης

Ισλανδία